Köpa kajak

Prioritetslista att fundera över när du köper kajak:

 1. Din nuvarande paddelskicklighet?

  Är du nybörjare, ganska van, skicklig paddlare eller expert. Är du bra på snabb slätvattenpaddling eller i sjögång och surf, känner du dig hemma i forsar eller paddlar du helst när solen skiner och det är vindstilla.

 2. Var tror du att du står om två år?

  Spännande kajaker är ofta långa, smala, snabba och krävande. Är du inte säker på att ambitionen räcker så långt, satsa på en något mera användarvänlig kajak – en som inte kräver bombsäker roll och blixtsnabba reflexer för att komma till sin rätt. Duktig blir du om du har roligt när du paddlar. Växer du ifrån din första kajak kan du alltid bygga en till. Lägger du ribban för högt kanske din nya kajak kommer att samla damm i garaget medan du provar dig fram bland andra fritidsaktiviteter.

  De flesta kan lära sig kajakakrobatik i brytande sjö, men fundera över om du vill. Tanken är att anpassa kajaken till din ambition – inte tvärtom. Men är du ”hungrig”? Välj en krävande kajak och ta det som en utmaning att behärska den.

 3. Var kommer du att paddla?

  Hav och kust, skärgård, sjö och å, älv och fors, lugna sommarvatten eller vinterhav. Gränserna är ibland lite flytande. Du kan paddla miltals till havs utan att uppleva annat än lugna dyningar. På sjöar kan det ibland bli krabb, besvärlig sjö. Söker du spänning i att paddla nära gränsen eller föredrar du att undvika väderförhållanden du inte känner dig helt trygg i. Kajaken skall kännas trygg i de värsta förhållanden du räknar med att hamna i. Men kom ihåg att ingen kajak kan ersätta gott omdöme. Är du nybörjare är det bra att välja kajak med viss mångsidighet – för vem vet, du kanske flyttar fram gränserna snabbare än du tror.

 4. Vad väger du och den packning du planerar att ha med?

  Lastkapaciteten talar om hur mycket vikt kajaken är ritad för att bära. En överlastad kajak rör sig tungt och trögt i sjön och är ingen glädje att paddla, med för lite last flyter den högt och blir ett svårhanterat vindfång. Fundera igenom vad du tror om packning. Blir det mest motionspaddling och dagsturer eller räknar du med att långpaddla med full campingutrustning? I några fall finns smalare versioner för lättare personer eller för den som vill ha en snabbare kajak.

 5. Hur viktiga är följande egenskaper?

  Fundera och rangordna.

  • Utseende

   Ibland finns en konflikt mellan utseende och funktion. Då gäller det att ha funderat på prioriteringen. En kajak som ser ut som kajaker gör mest vållar sällan problem. En kajak som sticker ut får du vara beredd att förklara eller försvara. Talar kajaken till ditt estetiska sinne är det snarast ett nöje.

  • Hanterbarhet

   Handlar om både manövrering och kursstabilitet. Förhållandet mellan dem styrs av hur du paddlar. Stor manöverbarhet är mindre viktig på öppet hav än i trånga vatten och vice versa. Med roder blir även en ohanterlig kajak fullt användbar, men roder bör aldrig vara en nödvändighet utan bara en bekvämlighet. En välkonstruerad kajak kan vara kursstabil men ändå lätt att svänga med paddelteknik. I sidvind kräver alla kajaker någon form av korrigering – antingen mycket god paddelteknik, en justerbar skädda eller ett roder.

   Välj inte roder om du inte har provat och är helt säker på att du vill ha.

  • Sjövärdighet

   Sjövärdighet innefattar både pålitlig hanterbarhet i besvärliga förhållanden, snabbhet för att kunna göra fart mot hård vind, stabilitet för att hålla dig upprätt även om du är trött eller mår dåligt. En sjövärdig kajak är välbalanserad och utan överdriven skillnad i volym och form mellan för- och akterskepp. Man sitter bra utan att glida runt på sitsen och med bra kontakt med kajakskrovet.

  • Marschfart

   Skilj på marschfart och toppfart. Marknadsförare gör inte alltid det. Marschfart är den fart du kan hålla med liten ansträngning under många timmar. Toppfart är resultatet när en vältränad elitpaddlare drar på för fullt under ett par hundra meter. Marschfarten är beroende av tillgänglig muskelkraft. En lång kajak kan ha hög marschfart med en kraftfull paddlare. Men längden ger också mer våt yta, mer friktion och kajaken kan därför upplevas som trög av en svagare paddlare. Skillnaden mellan en snabb och en långsam kajak är mycket liten i faktiska tal – bara någon minut per km – men absolut inte oviktig. I en grupp som innehåller både snabba och långsamma kajaker finns potential för missnöje – de snabba kajakerna kan vara en kilometer före på bara en halvtimmes paddling. En snabb kajak kan också ge märkbart större aktionsradie.

  • Stabilitet

   Stabilitet är en högst individuell kvalitet. En kajak du finner obehagligt rank kan av en tränad elitpaddlare betraktas som en pråm. Normalt lär man sig ganska snabbt hantera även ganska ranka kajaker, men det innebär inte nödvändigtvis att man bör. En stabil kajak välter inte lätt men kan bli väldigt bångstyrig i riktigt grov sjögång. Den är ofta svårare att rolla men lättare att klättra upp i från vattnet vid en kapsejsning. En rank kajak känns otrygg och tröttsam för den ovande men rör sig mjukt och lättparerat i grov sjögång. Den är normalt lättrollad men svår att klättra upp i. Mellan ytterligheterna finns ett individuellt ”lagom” som innebär tillräcklig initialstablilitet för att risken att kapsejsa skall vara nästan obefintlig i vanlig paddling (surf i grov sjögång, rockhopping mm är inte vanlig paddling), men tillräckligt lättrollad för att vem som helst med lite ambition och träning skall kunna ha en säker roll om det behövs.

  • Vikt

   Kajakerna bär man normalt inte längre sträckor men man lyfter ofta upp dem på biltaket eller i ett förråd. På vattnet är det lättare att accelerera en lätt kajak (för att fånga en surf t ex). Däremot betyder inte vikten så mycket när man väl fått upp farten. En lätt kajak är lättare att kontrollera i grov sjö, den svänger lättare och känns i största allmännhet mer hanterlig.

  • Bekvämlighet

   Här kan du skriva in maxpoäng direkt. Bekvämlighet är inte förhandlingsbart. Sitter du inte bra kommer du aldrig att trivas med kajaken oavsett hur många poäng den får för övrigt. Säkerhet och trivsel hänger ihop med humöret – humöret hänger ihop med hur sittmusklerna mår efter ett par timmars paddling. Det finns ingen anledning att hålla tillgodo med obekväma sittbrunnar och sitsar. När du bygger en kajak har du alla möjligheter att få ergonomin perfekt för dina behov – om inte direkt så efterhand. Tänk på att komfort inte är detsamma som gott om plats. En trång kajak (smal och med lågt däck) kan vara både trevligare och tryggare än en för stor, under förutsättning att man upplever sittställningen som bekväm.

Nu kan det vara dags att börja titta på kajaker och nu är det listan som styr. Nu blir reklamsnack och tester ovidkommande, liksom kompisars och experters tyckande. Vad övriga i klubben eller i gänget paddlar är intressant bara för dem. Dina prioriteringar är vad som gäller.

Kompromissa inte med egenskaper du fäster stor vikt vid – det kommer du alltid att ångra. Däremot kan du offra någon lågt värderad egenskaper om det finns vinster på viktigare ställen att göra.

Det finns kajaker som är mångsidiga och det finns högt specialiserade konstruktioner – men det finns ingen kajak som är bäst på allt.

 

Lycka till med ditt kajakköp! / Jonas och Niklas

Källa : Björn Thomasson

Av Christian

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *